עשרת הפתרונות שלי לגהינום החודשי – PMS!
- Melanie S
- 5 בינו׳ 2021
- זמן קריאה 5 דקות
עודכן: 6 בנוב׳ 2022
פי.אמ.אס, ובעברית תסמונת קדם ווסתית, מכה בכל אחת בצורה ודרגה אחרת, ואפילו משתנה (מאוד אפילו) בין מחזור למחזור. זאת תופעה עמומה וחסרת גבולות ברורים, מתישה ומתסכלת, מעין מחלה שקופה שנשמעת לאלו שלא חוו אותה כתירוץ להיות דרמטית (שמעתי בחור אומר את זה ממש השבוע. מאכזב.). החדשות הטובות הן שעם הזמן והניסיון כל אחת מצליחה למצוא שיטות שנכונות לה להתמודד ולהסתגל לתסמינים ולשמור על שפויות גם בימים הקשים.
איך זה קשור לבלוג שלי שמתמקד באמצעי מניעה?
רוב רופאי הנשים ימליצו על גלולות כדי להתמודד עם PMS. גם לי רשמו גלולות, שנים לפני שהייתי פעילה מינית, בטענה שהן יעלימו לי את ה-PMS, ישתלטו לי על החצ'קונים, ישכך את הכאבים וייצב את מצב רוחי. אני החלטתי לא לקחת את הגלולות האלה כבר אז לפני כ-15 שנה. לשמחתי הרבה, אני שומעת על יותר ויותר נשים שלא מעוניינות לקחת יותר גלולות למניעת הריון. הן מתחילות לשאול, לבחון, ולבדוק אלו עוד אופציות יש עבורן. על הדרך, לא מעט מגלות שה-PMS שלהן מחמיר ומשתנה, ואחרי שנים ארוכות על גלולות הן פחות מנוסות בהתמודדות עמו.
(אסתייג ואומר שזה לא תקף לנשים עם בעיות חמורות כמו אנדימיוטרוזיס וכדומה, שכנראה כן יצטרכו גלולות כדי להתגבר על הכאבים, אבל כן יכול לסייע לנשים עם שחלות פוליציסטיות. אני אובחנתי עם שחלה פוליציסטית והיא נכון לעכשיו לא משפיעה לי על החיים כלל.)
ולכן - החלטתי לאגד בפוסט את השיטות שלי, שגיליתי במשך שנים ארוכות של חקירה וניסויים עצמיים, שבעזרתן אני מתמודדת עם התסמינים השונים שאני חווה בימים שלפני המחזור (דבר שקורה ממש בימים אלו. כיף.).
אומר מראש שלא כל ההצעות שלי יהיו רלוונטיות אליכן, ואני די בטוחה שגם לא את כולן תשמחו לשמוע (לא הכול זה quick fix), אבל היה לי חשוב לכתוב פוסט בנושא חסר אג'נדה שיווקית (לעומת הרבה כתבות על PMS שמופיעות בגוגל) שמבוסס *רק* על נסיון אישי.
וגם, עם כמה שאולי זה נשמע מוגזם או קלישאתי: אני באמת מאמינה שפחות פי.אמ.אס יהפוך את העולם למקום יותר טוב. עכשיו שסיימנו עם הפאתוס, בואו נתחיל.
1. הגזירה הקשה מכולן – אבל השווה ביותר: המנעות ממוצרי חלב = פחות PMS
פעם הייתי סובלת משבוע וחצי (!) של תסמונת קדם ווסתית ומחזור קשוח. לפני משהו כמו שלוש שנים אמא שלי שמעה מאיזה נטורופתית שלהפסיק לאכול מוצרי חלב ב-10 ימים שלפני המחזור יכול לעשות פלאים. מבחינתי זו הייתה גזירה קשה ביותר, חייתי ממוצרי חלב, אבל הייתי מוכנה לנסות הכול. לא תמיד הקפדתי, אבל בחודשים שכן – הרגשתי שינוי אדיר. מסתבר שבחלב יש חלבונים שהופכים בקיבה לדלקתיים, דבר שגורם לדימום חזק בווסת עצמו ותסמיני קדם מחזור מוגברים. ברגע שהבנתי שהשיטה עובדת הפסקתי לאכול חלב לגמרי (זה כולל יוגורט, גבינות...הכל), ותוך זמן קצר החיים שלי השתנו. הפי.אמ.אס שלי עכשיו אורך בממוצע 4 ימים והמחזור עצמו סבבה ולרוב לא מלווה בכאב (ואם כן, מדובר בהתכווצויות בטן ביום הראשון וזהו). אם את סובלת מהמחזור, זה השינוי הראשון שהייתי ממליצה לנסות!
2. כאב וגודש בשדיים – כרוב קפוא!
התסמין העיקרי שלי בפי.אמ.אס זה שדיים כואבות, כבדות, נפוחות ודלקתיות. זה סיוט. לשים חזייה טובה (נגיד חזיית ספורט נוחה אך תומכת שתצמצם תזוזה), לעשות פעילות גופנית (איכשהו כשמתחילים להזיע הכאב נחלש), ולסבול בשקט אלו בדרך כלל מה שאפשר לעשות כדי להעביר את הימים הקשים האלה. אבל אם את רוצה כמה רגעים של נחת שבהם לא תרגישי כאב בכלל: תקפיאי כמה עלים של כרוב במקפיא ואז תניחי אותם על השדיים (אפשר גם לדחוף לחזייה ולהסתובב עם זה). נשמע מצחיק ומטופש, וזה אכן כך, אבל הכרוב הוא אנטי-דלקתי ומיד מרגיע את האזור. אחח.

*התמונה להמחשה מגוגל.
3. שהייה במים
זה לא מוכח, לפחות לא למיטב ידיעתי, וזה גם מאוד לא אינטואיטיבי כי כשאת מדממת או חושבת שתכף תקבלי רובנו נחליט לוותר על ללכת לים. אבל אני אומרת – תלכי דווקא. גיליתי שכשאני הולכת לגלוש או לשחות בימים שלפני המחזור ובמחזור עצמו – כל התסמינים שלי הרבה פחות מורגשים. כמובן שזה קשור גם לפעילות ספורטיבית (ידוע שזה מסייע למצב רוח ולכאבים) אבל אני חושבת שיש גם קשר לשהייה ולחיבור עם המים.
4. קראמפס/התכווצויות בבטן – דווקא לעשות ספורט
כל בחורה מכירה את התחושה, הרחם שלך נסחטת מבפנים ובא לך להתכרבל במיטה ולא לצאת. אז דווקא לעשות פעילות ספורטיבית מעלימה את הכאבים הללו, ואפילו די מהר. לא צריך להגזים, אפשר לעשות משהו רגוע כמו יוגה (יש גם תנוחות יוגה ספציפיות להקלה בכאבי מחזור - אפשר לחפש ביוטיוב), מתיחות או הליכה (למרות שלדעתי לגמרי אפשר גם לדפוק אימון כוח או משהו יותר עצים) וזה יעשה את העבודה. אפשר גם לקחת כדור אקמול ולסיים עם זה. 😉
5. להפחית טופו ומוצרי סויה
יש מיליון גישות סותרות לגבי טופו. זה מסרטן, זה אנטי-סרטני, זה עוזר למחזור, זה רע למחזור. מנהניסיון שלי – בחודשים שאכלתי בהם טופו בימים שקדמו למחזור, סבלתי יותר אז החלטתי לצמצם את כמות הסויה שאני אוכלת. תתנסו, תראו מה עובד לכן.
6. אקנה ופצעונים – שימי זין!
בואו נחליט כולנו שלא אכפת לנו יותר מחצ'קונים סבבה? זה לא אומר שאני לא משתמשת בסבון פנים, אבל השיטה החדשה שלי להתמודד עם חצ'קון שיוצא לי ככה ספיישל לכבוד המחזור זה לשים עליו זין😊
7. רגישות, מצבי רוח משתנים, תחושת "סוף העולם מגיע ובנוסף אני גם שמנה"
כל השיטות שכתבתי עד כה אמורות להשפיע גם על המצב רוח. עוד דרכים לייצב את המצב רוח זה לאכול בריא (צמצום צריכת סוכר ופחמימות ריקות), לישון טוב ורציף, מדיטציות, טבע, כל זה. אבל לפעמים את פשוט אמוציונלית, רגישה ורוצה לשבור את המראה. הדבר הכי חשוב במצב הזה זה לקבל את זה, את המצב, את עצמך. לא להתנגד. זה לא פשוט בכלל, אבל צריך לנסות לגלות הבנה כלפי עצמך - להפנים שזה קשור להורמונים שלך, זה לא את האמיתית, וזה באמת תכף יחלוף. תבכי אם את צריכה, תקטרי אם את צריכה. זה חשוב וזה נכון בעיניי. ועוד טיפ: מה שאני גיליתי שעוזר לי זה להקפיד שהבית שלי יהיה מסודר. זה בדרך כלל הכי קשה לסדר במצבים האלו – הבלאגן הוא מראה למצב הנפשי הסוער – אבל דווקא אז כדאי להכריח את עצמך לקום ולסדר. ברגע שהכול נקי ומסודר זה ישר נותן תחושת רוגע, סיפוק ושלווה. והבית שלך נקי, שזה תמיד פלוס.
8. לזכור שאם את באמת רוצה לשפר את הפי.אמ.אס (ואת החיים באשר הם) – זאת עבודה מתמדת, אך מתגמלת
רוב השיטות לא יפעלו תוך חודש. ייקח לגוף שלך זמן להסתגל. הם גם לא יפעלו בכול פעם. לחץ, למשל, הוא גורם עיקרי לתסמיני קדם מחזור ויכול לשבש את כל העבודה הטובה שעשית. ולחץ זה לא דבר שאפשר למחוק לצמיתות, או לשלוט עליו. לכן צריך לנסות באופן עקבי לחיות חיים מאוזנים ולמצוא לעצמך דרכים שעוזרות לך להפחית לחץ – ולהכניס אותם באופן עקבי לחיים שלך. אני מצאתי יוגה ושיאצו (כי יש לי גם כאבי גב, אז זה שניים במכה), אבל זה יכול להיות כל דבר. תהפכי את זה לעדיפות, עד כמה שניתן. בכל חודש צריך להקפיד לעשות משהו שכל מטרתו הוא הפחתת לחץ! לקח לי שנים להבין ששיאצו זה לא רק פינוק, שיוגה זה לא סתם ספורט שלא מזיעים בו מספיק. אלה דברים שיתגמלו אותך בטווח הארוך.
9. לאכול סיבים בשבוע שלפני המחזור
השינויים ההורמנליים בשבוע לפני המחזור יכולים לגרום לנפיחות בבטן ועצירות. כדי להקדים תרופה למכה, כדאי להקפיד לשתות הרבה מים ולאכול סיבים תזונתיים בימים אלה.
10. וויד
לא ארחיב על זה יותר מדי, אבל ידוע ש-CBD מקל על כאבי מחזור ומרגיע. לא הייתי מחליפה את השיטות האחרות בוויד, אבל זה בטוח עוד שיטה להתמודד עם PMS. בעתיד אני צופה שנשים יוכלו ללכת לרופא ולקבל מרשם של וויד לכאבי מחזור.
אסיים בלהזכיר שלכל אחת חוויית המחזור והקדם-מחזור היא אינדיבידואלית. השיטות שלי הן לא מדע ולא המלצה רפואית. אני גם לא המצאתי אף אחת מהן. אולי בעתיד ילמדו אותנו כבר בבית הספר איך להתמודד עם המחזור, אבל עד אז יש לנו רק אחת את השנייה - להמליץ, לשתף, לשאול, לחקור ולחשוף (וכמה כתבות בגוגל עם אג'נדה שיווקית).
אשמח לשמוע אם ניסיתן משהו מהרשימה ומה חוויתן, ומוזמנות לגלות לי את השיטות שלכן בתגובות!
מלני
3>
Comentarios